Малко помощ, какво да си купя!

- скенери<br>
- осцилоскопи<br>
- газоанализатори<br>
- мултиметри<br>
- други
Заключено
madpresley
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Яну 08, 2009 3:16 am

Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от madpresley »

Здравейте!
Имам нужда от малко помощ.Ситуацията е следната: направих няколко промени по колата си BMW E39 97г, инсталирах си навигация 16:9 и монтирах табло с голям борд заради навигацията(от IKE Low към IKE High).След тези интервенции, трябва да прекодирам навигацията и IKE-то, за да работят коректно на моята кола.В оторизирания сервиз не могат да ми помогнат, тъй като вече не ползват GT1, а с новата диагностична апаратура казват, че не могат да прекодират моята кола.Сервиз във Варна, който да ми помогне също не намерих.
И така, решил съм да си купя някакъв диагностичен интерфейс и да се справям сам.Въпросът е, какъв точно ще ми свърши работа в моят случай.Няма да го ползвам с търговска цел, така че нямам намерение да купувам GT1, DIS, MoDIC, SSS...

До тук със сигурност ще мога да прекодирам навигацията с NavCoder, остава въпросът за IKE-то.
След всичко изчетено до тук, знам че ще мога да го прекодирам с NCS, но ми се струва доста сложно, особено що се отнася за вече кодирано IKE.
Най-добрата алтернатива според мен е BMW Scanner 1.4.0, който прекодира вече кодирани IKE-та, но за съжаление още не се намира китайският му вариант, а цената на оригинала е...

И така, какъв интерфейс бихте ме посъветвали да взема, BMW EDIABAS-INPA-NCS или нещо по-елементарно.Лаптопа ми няма реален RS232 и ще се ползва ExpressCard->RS232 (тук мисля че удрям големия камък).Вариантите, които намирам по нашите сайтове са с 20пина букса за 350лв и OBDII за 70лв.В моят случай, колата няма OBDII и се чудя, дали няма да стане с OBDII интерфейс и преход от OBDII към BMW 20pin.

Въобще неизвестните ми са доста повече от известните и за това моля за помощ :D

Благодаря предварително на отзовалите се в помощ на един бъдещ колега :mrgreen:

P.S Само не съм сигурен, дали не трябва да се прекодират и други устройсвта по колата като GTIII и LCM, защото всичко инсталирано допълнително се води ретрофит, но смятам, че ще ми се изясни в процеса на прекодране :lol:
Последно промяна от madpresley на Вто Яну 13, 2009 2:15 pm, променено общо 1 път.
na4red
Мнения: 23
Регистриран на: Вто Фев 12, 2008 4:50 am

Re: Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от na4red »

А попита ли в бош сервиза до затвора (срещу автомобилната школа) ?
madpresley
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Яну 08, 2009 3:16 am

Re: Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от madpresley »

na4red написа:А попита ли в бош сервиза до затвора (срещу автомобилната школа) ?
И там питах, но не могат да ми помогнат.В смисъл имат апаратурата, но не знаят как да го направят,Дори ине знаят коя версия на DIS може да свърши работа.Варианта със сервизите ми отпадна.Ако има някой, който знае точно какво прави ще се съглася, но такъв във Варна не намерих.Още повече, че така и така ще си купя личен диагностик и предпочитам да си го направя сам, не съм толкова бос в материята, след като всички инсталации от ретрофит мануалите съм си ги правил сам :P

Междувременно разбрах, че ако ми липсва 15-ти пин в OBD буксата (а при мен го няма), ще мина без ADS интерфейс, следователно ще мога да си взема INPA интерфейс за OBDII и ще ползвам преход OBD II 16pin -> BMW 20 pin.След всичко изчетено до сега, смятам че ще подкарам DIS с този интерфейс и ще си наравя прекодирането.

Благодаря за отговора все пак!
MOTORSPORT
КОЛЕГА
Мнения: 38
Регистриран на: Нед Яну 07, 2007 9:41 pm
Местоположение: LOVECH

Re: Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от MOTORSPORT »

Гарантирам ти че с инпата не може да направиш ништо само с gt1 по точно с sss успех.
Живей за да ядосваш другите!!!
madpresley
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Яну 08, 2009 3:16 am

Re: Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от madpresley »

Не съм казвал, че ще прекодирам с INPA, чак такъв невежа не съм.Въпросът по-скоро е дали ще мога да подкарам DIS през интерфейса на INPA.Както казах в първия си пост, нямам намерение да купувам жълтата глава или DIS/MoDIC само заради прекодоране на личния си автомобил.Ще ми излезе по-скъпо от навигацията и IKE-то :lol:

Както и да е, вече намерих начин как да подкарам GT1/DIS прези интерфейс на INPA :wink:

Ако пък има някой във Варна и околностите, който има нужното обурудване и може да се справи, съм готов да му поверя прекодирането.Така и така ще давам едни пари за нещо, което едва ли ще ползвам след това, с удоволствие бих ги дал на човек, на който това му е работата.За сега такъв не съм намерил, а нямам намерение да поверявам работата на човек, който никога не го е правил (поне не и без мое присъствие).
mitko
КОЛЕГА
Мнения: 603
Регистриран на: Съб Дек 10, 2005 4:35 pm
Местоположение: Велико Търново
Обратна връзка:

Re: Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от mitko »

Приятелю ,няма начин да подкараш DIS през интерфеиса на INPA. А проблема с колегите от Варна е друг . Аз лично сyм от Варна ,но по стечение на обстоятелствата от 2004 година живея във Велико Търново и вярвай ми познавам поне 3 ма който могат да свършат тая работа . Проблема е че ти искаш да им виснеш на главата и да им казваш какво да правят , е в тоя случай си купи тестер и си я направи . Хората ни поверяват какви ли не коли E61 ,E90 , E65 и казват като стане се обадете да я взема а ти за едно E39 оплю цяла Варна .

Моля те не е това мястото за тия разговори . Това е форум на колеги в бранша не е ли малко неудобно за такива тези и мнения ? Ако има нещо конкретно питаи ,ако ли не ще те помоля да си по сдържан в мненията за да не ги трия,защото мисля че си влязал в наши води и вдигаш доста голямо вълнение !

Best regards
VOLUMAX
КОЛЕГА
Мнения: 222
Регистриран на: Чет Яну 19, 2006 9:25 pm
Местоположение: РУСЕ
Обратна връзка:

Re: Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от VOLUMAX »

mitko написа:...... и вярвай ми познавам поне 3 ма който могат да свършат тая работа ....
Те тия въпросните специалисти по автомобили са също толкова добри специалисти и по усещането си към клиента !
Още при първия контакт с клиента той вече е наясно ,че това не е неговия човек:)
Между другото съм забелязал ,че е масово явление хора с Е39 и Е36 да имат самочувствие все едно карат Е60 или Е90 от магазина :) и ако им кажеш ,че жена им е к...а няма да ти се обидят въобще обаче ако им кажеш ,че колата им е кенеф са способни да те наврат в миша дупка.
Точно по тая причина тези хорица са обречени на вечни терзания с колите си от сервиз на сервиз !
КТМ is the BEST fuck the rest !
madpresley
Мнения: 4
Регистриран на: Чет Яну 08, 2009 3:16 am

Re: Малко помощ, какво да си купя!

Мнение от madpresley »

Много грешно ме разбрахте и не мога да разбера, защо тръгнахте в тази посока :?: Зададох си въпроса съвсем конкретно и грамотно написан, без дори и най-малка идея да се заяждам с някого.

Не съм казал, че няма кой да ми свърши работа, а че аз не съм намерил такъв, има доста голяма разлика :wink: И не съм казвал, че ще вися на главата на хората, които могат да го направят, казах че ако някой има нужния програматор и не го е правил никога, може да опита в мое присъствие.

Иначе благодаря за уточнението какви хора карат Е36 и Е39, само дето никой не каза, къде са тези поне 3-ма човека, които могат да ми свършат работа...един куп приказки и нищо конкретно по въпроса.
Имам самочувствие като че карам Е60, защото наистина карам Е60, и както се сещате, там няма нужда за от такива интервенции.Когато стане на 10г може би, но за сега оторизираните сервизи си се справят добре :wink:

А за INPA интерфейс и DIS знам, че със сигурност може да стане.
За съжаление си мислех, че тук ще намеря хора, които си разбират от работата и могат да помогнат, но явно съм грешал.

Айде програмирайте си със здраве.Хубав ден ви желая и благодаря за "топлото" посрещане в този форум.
Заключено