ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Старата песен на нов глас.
DaniChervenski
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Апр 04, 2017 1:20 pm

ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от DaniChervenski »

Здравейте колеги! Решил съм да направя една "галимация" и виждам не е писано много насам натам по темата.
Сега като цяло за идеята:
Имам Passat 1.9 TDI AFN с ECU MSA 15.5 . Закупих си някой уреди вършат ми работа но само за "EGR, DPF Off, Immo kill " защото само това мога даси позволя на база опита си, но искам да се упражнявам малко в сферата на истинския "Ремап" .За да не счупя някоя чужда кола съм решил да го правя на моята :lol: :lol: :lol: . Но за жалост MSA15.5 се чете само с "Поялника" и не ме устройва затова съм решил да подменя ECU-то в моят личен автомобил с EDC15 гледам разни теми по форумите правено е вече. Колега от VWClub форума е успял преди време. В няколко чуждестранни форума също съм срещал теми за успешна подмяна.
Сега накратко въпросите на които търся отговор:

1. Има ли значение от какъв донор ще взема ECU-то ,че ще от VAG е ясно, но има ли разлика в хардуера на ECU-то при различните версии монтирани в различните автомобили ?

2. ECU от PD-мотор ще работи ли с роторна помпа например, евентуално ако може някой да ми разясни има ли разлика и каква е тя ?

При положителен отговор на въпрос 2, автоматично възниква нов въпрос:
3. В случай че сменя ECU-то и то е от PD ако му флашна стоков dump от мотор с роторна помпа то ще работи ли коректно, липсва ли му нещо от към управляващи вериги например ?

Общо взето имам представа какво трябва да стане (Хардуерната трансплатация), но в интернет пространството не намирам никаква информация за въпросите които Ви зададох, поради рази причина ще Ви бъда много благодарен ако се включите с накакъв отговор било то да ме откажете от идеята или най-добре да ме подкрепите с малко помощ разбира се! Благодаря Ви !!!
androidcho
КОЛЕГА
Мнения: 105
Регистриран на: Вто Юни 07, 2016 8:39 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от androidcho »

Номера трябва да завършва на 012(a4,a3,golf4) или 018(vw t4 2.5tdi + reflash). На ECU-то пише EDC15VM+. От PD не става!
DaniChervenski
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Апр 04, 2017 1:20 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от DaniChervenski »

В какво точно се състои разликата ?
androidcho
КОЛЕГА
Мнения: 105
Регистриран на: Вто Юни 07, 2016 8:39 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от androidcho »

В много неща, нямат много общо. Хвани изчети 3-4 теми по 20 страници и ще разбереш..
DaniChervenski
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Апр 04, 2017 1:20 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от DaniChervenski »

Кажи къде да ги търся тея теми... Доста прегледах и прочетох. Не е като да не обичам да чета, но по точно този въпрос конкретно нищо не намерих :)
ivanovbg
КОЛЕГА
Мнения: 2251
Регистриран на: Сря Мар 11, 2009 8:00 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от ivanovbg »

DaniChervenski написа: Сря Мар 25, 2020 11:25 pm Кажи къде да ги търся тея теми... Доста прегледах и прочетох. Не е като да не обичам да чета, но по точно този въпрос конкретно нищо не намерих :)
Точно такава тема няма да намериш, щот никой поне малко разбиращ няма да задава тъпи въпроси и никой разбиращ няма да си губи времето да му отговори. Та чети въобще теми за такива компютри и впрегни си сивото вещество на работа.

Радвай се, че поне получи някакъв отговор. Ей от такива като тебе с "някои уреди" и никакви познания като ми дойде поредната кола и не знам първо софтуера ли да възстановявам или да оправям последиците.
Обновяване/ъпдейт на всички Launch- Х431, Easidiag, Idiag, Mdiag...имам още в наличност 0898 60 72 67
DaniChervenski
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Апр 04, 2017 1:20 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от DaniChervenski »

Така да си дойдем на думата. Както по-горе посочих нямам задълбочени познания, не съм "Разбиращ" и като всеки желаещ да се научи човек искам да прочета, да се пробвам да направя нещо, но върху свои автомобил за да предотвратя точно това което ти визираш - да съсипя някой чужд автомобил и после някой друг да ми оправя последиците. Поемам пълна отговорност и върху действията и последствията който ще СИ причина. Другото - За пореден път се обръщам към този форум с надеждата, че тук са се събрали хора знаещи и можещи и най-вече с желание да си помагат (Нали това е идеята на форума). Но уви винаги се намира някой който да ме оплюе и да ми каже как нищо няма да стане понеже нямам знания и умения.... Ами как да ги придобия, да не би някъде да организират курсове по тая работа - Не ! Нямам възможност да "Чиракувам" на никого, защото работя и получавам основни доходи свързани с друга подобна дейност , в друга сфера, за която съм сигурен че никой от Вас и идея си няма, но бих помогнал и съм помагал с удоволствие на всеки който има нужда. Всичкото това е за лично удоволствие. Нямам желание да отделя 5000 лв. например за сносна апаратура - поради причините, че не си изкарвам хляба с нея, нито пък имам нужните опит и умения да използвам капацитета и пълноценно, така че един ден инвестицията ми да се възвърне. Спокойно хора няма как да ви изям хляба, това ли ви притеснява ? Та Вие сте къде къде по навътре в нещата, наясно съм,че тук има хора които на проблемите с които аз се боря от чисто любопитство гледат с насмешка и ги решават с лекота, но нали така се трупа опит. Вие научени ли се родихте, нима не сте си блъскали главата с разни подобни задачи ? Знам, да прочели сте много, трудили сте се много, грешили сте много и това което знаете е плод на вашия труд и желание за работа - винаги когато попитам нещо получавам отговор - чети и ще разбереш. Да чел съм. Да не е достатъчно.Ще прочета още много, но смятах че ще се намери някой добронамерен който да ми помогне с 3 изречения в отговор на 3 въпроса, така че да си обясня как и защо, вместо да загубя цял ден в ровене и четене из форумите. Аз не искам да печеля пари от това - искам да трупам знания и опит. Нима никой не иска да споделя наученото с други хора ? Как по дяволите да успея да науча нещо след като никой от Вас няма желание да ми подаде поне една сламка за която да се хвана. Да ще прочета, ще се опитам да си направя изводите, ще пробвам - ще сгреша веднъж, втори път и ще го направя - и то само защото го приемам като предизвикателство пред себе си и искам да си докажа, че мога да го направя! Пак повтарям, не целя печалба, нито да навредя на някому а само да си развивам и надграждам по някакъв начин знанията и уменията които имам.

И все пак - много Ви благодаря за споделеното до тук, дори и това ми беше от полза! :) :) :)
rockton
КОЛЕГА
Мнения: 592
Регистриран на: Вто Май 27, 2008 7:29 am
Местоположение: Захарна Фабрика

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от rockton »

DaniChervenski написа: Сря Мар 25, 2020 8:49 pm Но за жалост MSA15.5 се чете само с "Поялника" и не ме устройва
Ако не можеш да "четеш" с поялника , по добре не се захващай с тази работа! Какъв ти е проблема? Сваляш двата флаша ,поставяш цокли и можеш да сваляш и качваш многократно флашовете!
DaniChervenski написа: Сря Мар 25, 2020 8:49 pm а затова съм решил да подменя ECU-то в моят личен автомобил с EDC15 гледам разни теми по форумите правено е вече. Колега от VWClub форума е успял преди време. В няколко чуждестранни форума също съм срещал теми за успешна подмяна.
Не знам, кой какво е правил и дали се е получило или е празни приказки, и защо всъшност, Някой, си е бил този "център" да подменя "рожденният" контролер на даден автомобил и какъв е смисълът от това редуциране! Добре ще е да питаш този които го е правил и с какво ECU точно го е сменил и как с какви доработки, тук едва ли някой се е занимавал с такива дивотии. Тея въпроси трябва да ги задаваш във форумите дето си чел, "една баба казала на пейката пред блока че ставало така".....с това отговарям и на първия ти въпрос.
DaniChervenski написа: Сря Мар 25, 2020 8:49 pm 2. ECU от PD-мотор ще работи ли с роторна помпа например, евентуално ако може някой да ми разясни има ли разлика и каква е тя ?
Няма да работи, разликата е от земята до небето, ако не ти е ясно,какво, защо и как един контролер управлява прилежащите компоненти по ДВГ-то, ако не синаясно с принципа ,организацията на впръскването дозирането и смесването на гориво въздушната смес, и ако не можеш да четеш схеми и чертежи, чесно ти казвам по добре не се захващай с тази работа!
Знаеш ли как работи помпша дюза-та и как ротоп помпата, ....айде че стана дълго и няма време да провеждам курс обучение.
И пак ти казвам, не можеш ли да въртиш поялника, и да четеш и познаваш схемите както и принципа на работа няма да ти се получат нещата Чети учи и ще успееш, но и без "чиракуване" няма да се размине!
"четенето на грешки" - не е диагностика , "изтриването на грешки" - не е ремонт! тел: 089 6633459
DaniChervenski
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Апр 04, 2017 1:20 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от DaniChervenski »

Много ти благодаря колега rockton !!! Да имам добра представа как работят PD моторите и тези с Роторните помпи, наясно съм, че управлението е коренно различно, прочел съм дооооста за организация на впръскването, Гориво/Въздушна смес и т.н. Доста добре се оправям със схеми и чертежи. Идеята ми като цяло е да може колата да се чете по OBD с цел по-лесно да презаписвам ЕКУ-то, а по този начин да добия представа как промяната на различните параметри влияе на работата на мотора, да мога това което чета във форумите, книгите и ръководствата които съм намерил да го приложа и да разбера как "цифрите" в картите повлияват на физическите параметри и работата на автомобила, по простата прична че на хартия е едно - на практика съвсем друго а и никой от близките "Тунери" не желае да помогне, а да сподели опит да не говорим. Не искам да си правя някакъв "Тунинг" по колата , а просто да си увелича кръгозора на знанията. Ако исках някакъв тип "Тунинг" бих се обърнал към някой който си разбира от работата срещу съответната сума. Както се казва 1 кг. брашно да имаш - дай го на майстора! Относно разликите в ECU-тата просто мислех, че всички са устроени по един начин и използват един хардуер (Управляващи вериги, измервателни канали и т.н. ) И просто софтуера вътре да указва евентуално кое за какво да се използва, но явно има разлика в хардуера, щом вие казвате така. Току що изнамерих колегата който го е правил това нещо и ще изчакам да ми сподели мнение и той. След което ще преценя как ще действам :)
androidcho
КОЛЕГА
Мнения: 105
Регистриран на: Вто Юни 07, 2016 8:39 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от androidcho »

Пич, сигурен съм, че всички в този форум, които си разбират от работата, преди да почнат да я разбират много са им текли очите пред чуждоезични форуми! Тук в България всеки си пази хляба и не се пише много. Заради това ти казах да четеш - много. Като не знаеш защо не може комп от PD на VP - почни с това.
DaniChervenski
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Апр 04, 2017 1:20 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от DaniChervenski »

Естествено - ще послушам съвета ти!
ivanovbg
КОЛЕГА
Мнения: 2251
Регистриран на: Сря Мар 11, 2009 8:00 pm
Местоположение: София
Обратна връзка:

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от ivanovbg »

DaniChervenski написа: Чет Мар 26, 2020 9:47 am Спокойно хора няма как да ви изям хляба, това ли ви притеснява ? Та Вие сте къде къде по навътре в нещата, наясно съм,че тук има хора които на проблемите с които аз се боря от чисто любопитство гледат с насмешка и ги решават с лекота, но нали така се трупа опит. Вие научени ли се родихте, нима не сте си блъскали главата с разни подобни задачи ? Знам, да прочели сте много, трудили сте се много, грешили сте много и това което знаете е плод на вашия труд и желание за работа - винаги когато попитам нещо получавам отговор - чети и ще разбереш. Да чел съм. Да не е достатъчно.Ще прочета още много, но смятах че ще се намери някой добронамерен който да ми помогне с 3 изречения в отговор на 3 въпроса, така че да си обясня как и защо, вместо да загубя цял ден в ровене и четене из форумите. Аз не искам да печеля пари от това - искам да трупам знания и опит. Нима никой не иска да споделя наученото с други хора ? Как по дяволите да успея да науча нещо след като никой от Вас няма желание да ми подаде поне една сламка за която да се хвана.
Не ме притеснява, че можеш да ми изядеш хляба. Притеснява ме че си глупав и работлив. Тоест най лошата възможна комбинация на качества. Не искаш да се учиш, а само питаш като подлагаш на съмнение думите на учителя ти - в случая колегата androidcho, който ти е дал цялата необходима информация как и с какво да го направиш без много знания. То даже не е сламка, а греда, но явно нещо не ти стига та да се хванеш за нея.

А за помагане си помагаме. Форума не е предназначен за такива като теб, а за колеги професионалисти с нужното образование и които не задават тъпи въпроси. Ей тва е един примерза тъп въпрос след точен отговор:
DaniChervenski написа: Сря Мар 25, 2020 10:39 pm В какво точно се състои разликата ?
!
Ма поне си изкарай снимки на компютрите, схеми и ... сравни и ако не откриеш нещо тогава питай къде са разликите!
Ако не беше го задал нямаше да те "оплювам" както го каза. От моя гледна точка - не съм те оплюл, а съм те полял да пораснеш и почнеш да четеш и мислиш. Ако можеш де :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Обновяване/ъпдейт на всички Launch- Х431, Easidiag, Idiag, Mdiag...имам още в наличност 0898 60 72 67
zoro1
КОЛЕГА
Мнения: 284
Регистриран на: Нед Юни 02, 2013 10:48 am
Местоположение: Видин/София
Обратна връзка:

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от zoro1 »

Колеги ,може да се направят нещата .По аутадата има схеми на електрическата част на автомобилите,лошото е ,че може да се наложи и механични заменки-датчици ,клапани и други такива.Другия вариант е Мега или Вемс контролер -премахва се изцяло оригиналния електронен блок и се поставя Мега или Вемс управляващ блок.Според мен това е по-добрият вариант за колегарта дето иска да направи замяната,защото гореспоменатите контролери работят с голяма гама датчици и ИМ.
Малките нации се държат като проститутки,а големите като гангстери...
DaniChervenski
Мнения: 19
Регистриран на: Вто Апр 04, 2017 1:20 pm

Re: ECU Swap MSA15 --> EDC15VM

Мнение от DaniChervenski »

В моя случай, единствено за MAP-a ще трябва да се измисли нещо, тъй като в момента е вграден в старото ЕКУ. Иначе в Tolerance Data има подробни схеми за двата типа окабеляване, както и pinout на двете ЕКУ-та чрез които си направих собствена таблица с пиновете които ще се използват за направата на преходник.
Публикувай отговор